wtzwisznice

prac gospodarstwa-domowegoW pracowni gospodarstwa domowego uczestnicy uczą się przygotowywania prostych posiłków. Poznają i obsługują urządzenia kuchenne(m.in.kuchenka gazowa, krajalnica, czajnik bezprzewodowy, mikser, pralka itp.) zgodnie z przepisami BHP i PPOŻ. Poznają różne artykuły spożywcze oraz zasady ich obróbki, wykorzystania i przechowywania. Latem i jesienią z owoców i warzyw uczestnicy przygotowują przetwory, ucząc się przy tym sposobów ich przechowywania. Pod okiem instruktora doskonalą czynności samoobsługowe, umiejętność nakrywania stołu i prawidłowego zachowania się podczas spożywania posiłków. Wyrabiają nawyki higieniczne, dbając o porządek otoczenia. Po posiłku uczestnicy samodzielnie sprzątają, zmywają segregują i odstawiają na swoje miejsce naczynia kuchenne. Z okazji uroczystości okolicznościowych pieką ciasta, ciasteczka, przygotowują desery i dania.